Maca, podobnie jak żeń-szeń, jest adaptogenem, czyli posiada właściwości podwyższające odporność organizmu. Pozwala to na przeciwdziałanie stresowi. Korzeniowi Maca przypisywany jest pozytywny wpływ na sprawność ludzkiego organizmu.
Kultura cywilizacji Ameryki Południowej i Środkowej to przede wszystkim dbałość o zdrowie i naturalne sposoby leczenia chorób. Dla nich zioła i bogactwa naturalne były żywnością, lekiem, panaceum na choroby, rany odniesione podczas walk, ale stanowiły również broń. Wymagało to zdobywania wiedzy, i poszukiwań, w zakresie działania, stosowania i ilości jaką należy użyć. Maca to jeden z najważniejszych produktów w medycynie, nie tylko Inków.
Maca (Lepidium meyenii) pochodzi z rodzin kapustowatych. Najbliżsi krewniacy to rzepak, gorczyca i kapusta. Maca występuje pod różnymi nazwami: peruwiański żeń-szeń, trawa pieprzowa, pieprzowe ziele.
Zawiera większość niezbędnych dla człowieka aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witaminy w tym tiaminę, wit. B2, witaminę C, niacynę, minerały, sterole, glukozynolany. Obecna w macy w znacznych ilościach arginina jest prekursorem kreatyny o właściwościach regulujących odporność organizmu.
Dodatkowo korzeń maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny są to substancje wspomagające odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowane w stanach wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia energii, wytrzymałości, ale również do trzeźwej oceny sytuacji i odporności na stres.
Maca działa przede wszystkim wzmacniająco, zwiększa wytrzymałość fizyczną, wspomaga walkę z anemią, działa na nas ożywczo i odżywczo, spowalnia procesy starzenia.
Maca nie zmienia poziomu hormonów we krwi, ale stanowi siłę napędową poprzez swoje odżywcze działanie dla systemu endokrynnego, umożliwiając produkcję hormonów w ilościach zaspokajających aktualne potrzeby organizmu. Maca polecana jest również osobom zmagającym się z depresją.
Amerykańska Narodowa Agencja Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej (NASA) włączyła macę w skład energizującej żywności przeznaczonej dla astronautów. Obecnie wszyscy astronauci regularnie zażywają Macę!
Podstawową i najważniejszą zaletą maci jest to, że jest ona naturalnym adaptogenem, co oznacza, że w swoim działaniu indywidualnie dopasowuje się do organizmu w zależności od płci i wieku, czyli wzmacnia organizm, dodaje mu energii, ale w przeciwieństwie do innych stymulantów (np. kofeiny, tauryny) – jej długotrwałe stosowanie nie przynosi negatywnych skutków ubocznych lecz trwale zwiększa zdolności adaptacyjne do stresu środowiskowego. Może być też stosowana jako środek bakteriostatyczny.
MACA powinna być również stosowana w stanach osłabienia, niedożywienia, anemii, po przebytych chorobach jako środek obudowujący i regenerujący siły witalne (np. rekonwalescencja oraz okres wzrostu).
Według amerykańskich ekspertów w mace nie wykryto żadnych substancji które powodowałyby objawy niepożądane, nie występuje również ryzyko jej przedawkowania.
Bibliografia:
1. Kolanowski W.: Żywność poprawiająca samopoczucie. Żywność, Żywienie, Prawo a Zdrowie 9, nr 1, 115, 2000.
2. Mikzińska K., Matławska I.,Znaczenie ziół w zaburzeniach seksualnych, „Postępy Fitoterapii” 2007, nr
3 Lutomski J.,Maca – żywność energetyzująca czy lek?, „Postępy Fitoterapii” 2001, nr 2-3
4. Lutomski J.,Wpływ środków ziołowych na witalność organizmu, „Postępy Fitoterapii” 2002, nr 1-2
Comentarios